En zo staan we met deze tweehonderdste foto uit de Parijse serie van september 2010 weer opeens buiten, en bekijken de Sainte-Chapelle opnieuw vanaf de buitenkant.
Helmy Abouleish, directeur van de Sekemgemeenschap in Egypte, zit sinds een week in de gevangenis, voor nader onderzoek naar zijn banden met de voormalige regering. Hiervoor moet hij zich verantwoorden. Precies zeven weken geleden, op woensdag 16 februari, berichtte ik in ‘Sekemsupporters’ over Sekem en de ontwikkelingen in Egypte. Daar is sinds eergisteren nieuws over te vernemen. Michael Eggert berichtte op zijn Egoisten-weblog over ‘Unschöne Entwicklungen für SEKEM’. Op de Facebook-pagina van Helmy Abouleish staat namelijk:
‘SEKEM wishes to extend its gratitude to all friends, partners, and coworkers for their support and sympathy. The initiative publishes the following statement on the current holding on remand of Helmy Abouleish.Official statement of the SEKEM Initiative (4 April 2011).’
Ook is hier een Duitse versie van beschikbaar:
‘Liebe Freunde,Ich hoffe, es geht euch allen gut. Leider muss ich Euch über dramatische Entwicklungen informieren, die mich selbst und die Ganze Sekem Gemeinschaft betreffen.
Wie Ihr wisst, habe ich in den letzten Jahren viel Zeit und Energie auf die politische Arbeit für eine erfolgreiche und nachhaltige Entwicklung Ägyptens verwendet – auf Kosten meiner Aufgaben in Sekem. Ich habe die strategische Ausrichtung wichtiger staatlicher Institutionen und Programme mitgestaltet und engen Kontakt zu hochrangigen Beamten und Ministern gepfelgt, und trotz der starren etablierten Strukturen auch einiges zur Setzung der richtigen Prioritäten für eine nachhaltige Zukunft bewirken können.
Die für meine nachhaltigkeits- und Entwicklungsarbeit eingenommene öffentliche Rolle und politischen Kontakte fallen nun jedoch stark negativ auf mich zurück. Das öffentliche Misstrauen gegenüber jeder Person, die mit dem bisherigen Regime in Verbindung gebracht wird, sitzt tief.Pauschale Anschuldigungen gegen prominente Geschaeftsleute und ehemalige Beamte bestimmen die Medienberichterstattung. Auch ueber mich kursieren Falschmeldungen und Verleumdungen, und es wurde sogar von unbekannter Seite Anzeige erstattet in bezug auf meine Arbeit im Industrial Modernization Center, dem groessten Entwicklungfonds des Landes. Die Beschuldigungen beziehen sich auf bestimmte Entscheidungen, die in meiner Amtszeit als Executive Director des IMC getroffen wurden, sowie Inanspruchnahme der IMC Leistungen durch Sekem Firmen nach Ende dieser Zeit.
Der Fall wurde in den letzten Wochen gruendlich durch eine vom Staatanwalt berufene Expertenkommission geprueft, mit dem Ergebnis dass im abschliessenden Bericht alle Vorwuerfe als ausgeraeumt angesehen wurden. Aber trotzt des positiven Abschlussberichtes wuerde mein Fall am Staatsanwalt ueberstellt – und ich befinde mich seit dem Abend des Dienstag, 29. Maerz im Untersuchungshaft!
Derzeit wurde ein Untersuchungshaft von 15 Tagen verfuegt, die unter dem Notstandsgesetz beliebig verlaengert werden kann, wie in vielen Faellen bereits geschehen. Diese Entwicklung wird erneut begleitet von falschen Vorwuerfen und Berichten in den Medien.
Fuer Sekem bedeutet meine Abwesenheit kurzfristige interne Umstrukturierungen. Dr. Abouleish wird meine Funktion als Geschaeftsfuehrer uebernehmen, und ich danke der ganzen Familie und allen Kollegen ganz herzlich, die in dieser Zeit zusaetzliche Verantwortung uebernehmen und sicher grossartige Arbeit leisten werden.
Wir stellen uns diese Herausforderung gestaerkt durch all die Unterstuetzung und Solidaritaet die uns in dieser schweren Zeit von unseren Freunden in Aegypten und aller Welt erreicht.
Ich danke Euch allen herzlich und wuensche Euch alles gute,Beste Gruesse,Helmy Abouleish’
Op de verschillende officiële Sekem-websites is hierover nog niets te vinden. Wel staat er op de Nederlandse website, onder ‘Nieuws’, het volgende (de verschillende spelfouten heb ik niet verbeterd):
‘Belangrijke data:9 april: jaarvergadering, Christine Gruwez over de verbinding tussen Oost en West (Driebergen)21-24 april: Islamseminar (Sekem, Belbeis, Egypte)Meer informatie over deze evenementen vindt u in de nieuwsbrief onderaan de pagina.
Interview met Ibrahim Abouleish:
Midden Oosten: Waar licht is, is ook shaduwMarco Visscher – Ode 135, april 2011
Terwijl het Midden-Oosten en Noord-Afrika protesteerden, sprak Ode met Ibrahim Abouleish, oprichter van Sekem, de Egyptische leefgemeenschap en fairtradebedrijf voor biologische landbouw, antropisch onderwijs en holistische geneeskunde. Abouleish sprak over de veranderingen die de regio te wachten staat.
Ziet u de opstanden als een maatschappelijke bewustwording?“Revoluties worden gedragen door kleine groepen mensen; ze komen niet voort uit de gehele maatschappij. Ik heb veel bewondering voor de burgers die zijn gaan protesteren, maar velen lijken het doel van de revolutie nog niet te begrijpen. Natuurlijk willen we na decennia of zelfs eeuwen van onderdrukking allemaal onze waardigheid terug. We willen worden verlost van de corruptie. Die verlangens zijn aanvaardbaar, begrijpelijk en zelfs prima. Maar het opbouwen van een nieuw systeem brengt ongelooflijke uitdagingen met zich mee, en de mensen die de opstand hebben geleid, hebben geen visie voor ons land. Intussen moet er wel een heleboel gebeuren. We moeten de grondwet veranderen. We moeten een nieuwe president en en nieuwe parlementsleden kiezen. Alles gaat veranderen.”
Snakten de mensen niet naar verandering?“Ja, iedereen is al die corruptie spuugzat en hoopt op een transparante regering. Maar op dit moment lijden we nog. Dit zijn maanden vol spanning. Totdat er een zekere mate van evenwicht en stabiliteit bereikt is, zal het niet makkelijk zijn. Dat zal op z’n minst een jaar duren. Waar licht is, is ook schaduw. Sommige mensen zullen strijden voor hun waarden. Maar anderen zullen dat doen voor materiële behoeften. Dat gebeurde al toen onze werknemers in Sekem en Caïro hun boerderijen en huizen moesten verdedigen tegen een groep maffiosi, die opnieuw met corruptie begon. Dat is de schaduw van het licht, en we zullen altijd te maken hebben met die schaduw.”
Leven met die schaduw. Is dat het waard?“In ruil daarvoor krijgen we onze vrijheid en, hopelijk, de gerechtigheid en democratie waar we allemaal zo naar uitkijken. Dus dat is het zeker waard. Maar ik wil wel benadrukken dat niet iedereen een spiritueel besef heeft. Dat besef kan nu eenmaal niet goed worden ontwikkeld als een regering zo veel druk uitoefent op het volk. Een maatschappij verliest zo spiritueel kapitaal. Nu is zij niet meer in staat om met dergelijke transformaties om te gaan.”
Komt er nu een eind aan alle corruptie?“Dat kan nog wel een jaar duren, misschien wel tien jaar. Mensen zijn nu eenmaal gewend geraakt aan de slechte gewoonten die eeuwenlang hebben geheerst. Maar wij zijn niet de enigen die moeten veranderen. Voor Amerikanen en Europeanen is dit ook een belangrijk moment van bewustwording.”
Waarvan moet het Westen zich nu bewust gaan worden?“De Amerikaanse en Europese regeringen hebben de dictators in deze regio decennialang gesteund. Ik hoop dat dit gaat veranderen. Tot nu toe waren ze alleen geïnteresseerd in onze exportproducten, waaronder olie, maar ze zouden in mensen geïnteresseerd moeten zijn. Ik hoop dat het Westen zich realiseert dat het de democratie moet steunen. Die overgang kost tijd, maar is nu meer dan ooit hard nodig. Wat ik zie gebeuren, is dat de ontwikkeling van onze bewustwording een grote sprong gaat maken.”
Doelt u op financiële ondersteuning?“Ik denk dat er geen Europeaan of Amerikaan geld in het land wil steken zolang het nog niet stabiel is. Bij Sekem werken we veel samen met Europese banken, dus ik denk dat we het minstens een jaar rustig aan moeten doen met de zaken, totdat er dappere mensen zijn die weer met ons in zee willen gaan. Maar op dit moment heeft het land toch echt eerst internationale investeringen nodig om te kunnen groeien – op economisch, intellectueel en spiritueel gebied. Alleen op die manier kunnen we zorg dragen voor de revolutie en voor het nieuwe tijdperk dat in het Midden-Oosten is begonnen. Het enige wat we nu kunnen doen, is heel optimistisch zijn, met anderen en elkaar verbonden blijven en proberen de spirituele wereld te dienen.”
Koop deze Ode in de winkel of neem nu een proefabonnement.’
2 opmerkingen:
Dank je voor deze opmerkelijke nieuwsgaring Michel. Geheel verrast ben ik niet door deze nieuwstijding. Zie mijn blogberichten: Waar staat Europa bij stil?, Cahier, 12-2-2011 en Energiek vooruit, Cahier, 29-1-2011.
Hoor en wederhoor is ook hier belangrijk. Niet alleen het relaas van de kant van familie Aboulesh, maar ook die van de aanklagers. Waar kan ik die vinden? Fijn dat je dat interview dat tijdschrift Ode Ibrahim Abouleish afnam (afgedrukt in het april 2011 nummer) ook in je blogbericht van vandaag hebt opgenomen.
Michael Eggerts weblog Egoisten vraagt niet ondoenlijk veel laad/geheugenruimte voor mijn teenage lapdog geloof ik, dus die zal ik vandaag nog even aan mijn blogrol toevoegen.
Lees ook mijn recensie van het boek Sekem:
http://zilvervis.net/2013/01/09/groene-droom-in-egyptische-woestijn/
Een reactie posten