Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 16 april 2011

Liveblog

Ik moet nog een tweede bericht maken vandaag, merk ik na het afsluiten van ‘Categorisch’. Maar dit zal niet zo arbeidsintensief zijn als dat bericht over kinderziekten en inenten. Wel net zo actueel. Wat is er namelijk voor belangrijks gebeurd om een tweede bericht te rechtvaardigen? Gisteren begon ik mijn bericht ‘Overgewicht’ met een gewichtige zaak: de jaarvergadering van de AAG deze zaterdag en dan vooral de moties die daarop ter stemming worden gebracht. Pas vanavond – en misschien was het er ook niet eerder – ontdek ik op de website van het Goetheanum dat het resultaat ervan al meegedeeld wordt. En dat is een unicum en vind ik een vermelding vandaag nog zeker waard. Overigens niet alleen daar; ook Anthromedia komt met hetzelfde bericht. En dat luidt, onder de titel, ‘Generalversammlung 2011’:
‘1300 Mitglieder der Anthroposophischen Gesellschaft kamen zur Generalversammlung am Samstag, den 16. April 2011. Der eingebrachte Misstrauensantrag wurde abgewiesen. Die Vorstandsmitglieder Sergej Prokofieff, Paul Mackay und Bodo v. Plato wurden auf Grundlage des vom Vorstand eingebrachten Antrages bestätigt.

Da der Grosse Saal des Goetheanum nur 960 Plätze fasst, verfolgten 350 Menschen im benachbarten Grundsteinsaal mittels Videoübetragung die Versammlung. Mit 876 Ja-Stimmen, 257 Nein-Stimmen, 168 Enthaltungen bzw. ungültigen Stimmabgaben wurde von der Generalversammlung dem Vorstand das Vertrauen ausgesprochen. Daraufhin  kam der Antrag des Vorstandes zur Abstimmung, zukünftig die Vorstandstätigkeit nach sieben Jahren zu bestätigen. Die Versammlung folgte dem Antrag, anschließend wurden Sergej Prokofieff (1015/210), Bodo v. Plato (815/384) und Paul Mackay (837/356) in geheimer Wahl für die kommenden sieben Jahre im Amt bestätigt.

Der Vorschlag, die Namensvergabe “Goetheanum” aus den Händen des Vorstands der Generalversammlung zu übertragen, fand keine Mehrheit. Dem konsultarischen Antrag, über die Aufgaben der Anthroposophischen Gesellschaft als Anteilseigner der Weleda eine ausserordentliche Generalversammlung einzuberufen, folgte die Mehrheit der anwesenden Mitglieder.’
Ze beginnen het al een beetje te leren, daar in Dornach. In de toekomst kunnen we de jaarvergadering vast live op internet volgen (hoewel dat niet zo’n vreselijk spannende gebeurtenis is natuurlijk) of zelfs via internet meestemmen. Men had nu al een liveblog mee kunnen laten lopen, wat tegenwoordig bij krantenwebsites (en ook bij de Nos trouwens) een nieuwe gewoonte is geworden. Maar dit is alvast een goed begin: actuele berichtgeving.

Nu ik toch bezig ben een nieuw bericht te maken, kan ik er nog twee aan toevoegen. Eerst wat AntroVista bij monde van Wilfried Nauta vandaag meldt:
‘Eerste Paasdag is het 10 jaar geleden dat AntroVista op internet verscheen.

Vanzelfsprekend moet dat gevierd worden. We hebben in de loop van dit jaar diverse speciale cadeaus voor u in petto.

De eerste twee krijgt u op Paaszondag. En bijzonder zijn ze allebei: zoiets heeft u nog nooit ergens op internet gezien.’
Daar moeten we dus nog een weekje op wachten. Het andere is de uitslag van wat dezelfde Wilfried Nauta eerder op 18 maart op AntroVista meldde:
‘Antropia, Cultuur- en Congrescentrum uit Driebergen is samen met 24 andere bedrijven uit heel Nederland genomineerd voor De Telegraaf Top 100 Groene Bedrijven Award.

De winnaar wordt bepaald door een vakjury; op 29 maart is de uitslag en de prijsuitreiking.’
Ik had totnogtoe verzuimd om me op de hoogte te stellen van die uitslag. Deze vind ik op de website van Antropia zelf, in een bericht van Germien Cox op 4 april, onder de noemer ‘Antropia in Top Drie Groenste Bedrijven Nederland’:
‘Antropia, Cultuur- en Congrescentrum uit Driebergen werd op dinsdag 29 maart tijdens de finale van De Telegraaf Top 100 Groene Bedrijven in Hoofddorp als één van de groenste bedrijven van Nederland beloond. De vakjury, bestaande uit voorzitter Ruud Koornstra, Henk Keilman en Prins Carlos de Bourbon de Parme, heeft uit meer dan 150 aanmeldingen een top drie van groenste bedrijven samengesteld. Duurzame kantoorinrichter Gispen Nederland B.V. behaalde de eerste plaats, gevolgd door afval-dienstverlener Van Gansewinkel en Antropia, Cultuur- en Congrescentrum. De onlangs gestarte online biologische supermarkt Ruud Maaz ontving de award voor “Groentje”.

Antropia onderneemt van oorsprong op basis van de Triple P-gedachte (People, Planet en Prosperity) en doet dit nu al meer dan tien jaar met de nodige aandacht en zorg. De nadruk ligt op strategisch duurzaam ondernemen. Niet stilstaan, maar steeds kijken in de toekomst en naar de omgeving. Natuurcafé La Porte is daar een goed voorbeeld van. Deze energiezuinig ingerichte stationsrestauratie op station Driebergen/Zeist is na 2,5 jaar een succesvolle pilot van duurzaam ondernemen gebleken. Leveranciers werden uitgedaagd om een energiezuinig product te leveren. Het leidde tot de eerste energieopwekkende draaideur ter wereld. Kennis delen is absoluut een voorwaarde om gezamenlijk tot duurzame inzichten te komen. Antropia wil ook haar gasten hierin actief betrekken door het aanbod van “klimaatneutraal vergaderen”. Voor slechts € 0,25 per bezoeker kan iedereen bij Antropia de CO2-uitstoot compenseren en mag het logo “klimaatneutraal evenement” gebruikt worden. Voor de gasten een directe aanpak van hun uitstoot én een leuke vorm van green publicity. Daarnaast organiseert Antropia regelmatig thema-bijeenkomsten waarin relaties worden uitgedaagd mee te denken over interessante vraagstukken op het gebied van duurzaamheid.’
Me dunkt, dat is allemaal reden genoeg voor een extra bericht. Dit keer met het Avondmaal als afbeelding erboven, al is die nogal onscherp uitgevallen.
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)