Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 29 oktober 2008

Energie

De AntroBoulevard op AntroVista maakt attent op de uitzending van VPRO’s Tegenlicht afgelopen maandagavond, waarin Peter Blom van Triodos Bank fungeert als een van de vier gespreksdeelnemers. Uiteraard over duurzame energie. Het programma duurt vijftig minuten en is op de website van Tegenlicht te bekijken. Daar staan de overige deelnemers ook vermeld:

‘Een gesprek onder leiding van Rob van Hattum, met Ad van Wijk (CEO van Econcern), Peter Blom (CEO van Triodos Bank), Wubbo Ockels (ruimtevaarder en hoogleraar TU Delft) en Willem Vermeend (voormalig minister en ondernemer).’

De uitzending wordt als volgt aangeprezen:

‘Nederland heeft de beste zonneceltechnologen van de wereld. We bouwen kassen die meer energie uit de zon halen dan ze verbruiken. Maar onze technologen worden weggekocht door het buitenland; en onze overheid heeft maar een zeer bescheiden subsidieregeling voor zonne-energie en noemt deze energiebron in de plannen slechts in een bijzin. In plaats daarvan blijven we kolencentrales bouwen.

Waarom gaat Nederland niet massaal over op zonne-energie? Deskundigen schetsen een droombeeld voor de toekomst, maar laten ook zien hoe Nederland zich voortdurend verslikt in verkeerde keuzes. Onbegrensde mogelijkheden wachten ons, mits we ze op het juiste moment weten te verzilveren. Wat er mis ging en wat er mis gaat, maar uiteindelijk ook wat er kan en zal gebeuren. Een uitzending die zichtbaar maakt hoe ieder zijn eigen elektriciteitscentrale kan creëren en hoe ons in een nieuwe elektrische eeuw een zonnige toekomst wacht.’

Via Sargasso kwam ik aan een korte samenvatting van nog geen vier minuten; voor mensen die wat minder tijd hebben. Hij staat op YouTube, dus zou ik hem ook hier moeten kunnen plaatsen (insluiten lukt me nu niet, dan maar via deze link, dat gaat ook):

http://www.youtube.com/watch?v=ecZvTlGWoxk

Sargasso ‘is een weblog dat wordt onderhouden door een groep bloggers. Een aantal doet dat vanuit Nederland, een aantal vanuit het buitenland.’ Wat zij willen is ‘aandacht geven aan nieuws dat terzijde is geschoven door de traditionele media, informatieve stukken schrijven over wetenschap, politiek of cultuur alsmede wat te doen aan vroeg-Ming dynastie fetishisme.’

Henk Daalder vatte op zijn Volkskrant-weblog de inhoud van het programma min of meer samen. Ik laat die voor het gemak even hier volgen:

‘Een plattelander heeft meer duurzame energie tot zijn beschikking dan een stadsbewoner. In de stad worden geen windmolens gebouwd, en op het platteland zijn de percelen meestal groter en de daken vaak ook. Dus plattelanders hebben vaker meer ruimte voor zonnepanelen. Stadsbewoners zullen er aan moeten wennen dat ze met plattelanders gaan samenwerken in gezamenlijke windparken. Daarbij gaat het platteland verdienen aan de duurzame energie die ze opwekken voor de stad.

Dat werd duidelijk in het TV programma Tegenlicht, dat sloot een serie over zonne-energie af met een studiogesprek. Wubbo Ockels, Ad van Wijk van Econcern, Peter Blom van Triodos Bank en Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën (PvdA). Hij maakte duurzame energie belastingvrij, maar zijn CDA-opvolger stopte dat een dag nadat Vermeend weg was.

Opvallend was dat deze vier heren het rijksbeleid volledig afbrandden, zonder dat zo met name te noemen.

– Er moet een “Feed-in” tarief regeling komen zoals dat in Duitsland heel succesvol is. Van Wijk: “Ze hebben op EZ alleen een vertaler nodig die uit het Duits kan vertalen”. Het rijksbeleid blijft nog vasthouden aan politiek onbetrouwbare subsidie uit de rijksbegroting.
– Nederlanders hebben recht op duurzame energie, maar de overheid geeft in haar gedrag voorrang aan kolenstroom.
– De rekensommen voor kolencentrales zijn fout, als je er ook eerlijk de kosten voor afschrijving en vervanging bij rekent, en de echte CO2 kosten, en brandstofkosten. Onze overheid geeft de fossiele stokers gratis CO2 rechten.
– Rijden op duurzame stroom is nu al goedkoper dan op benzine. In kWh uitgedrukt is benzine drie keer zo duur als stroom. Toch krijgen ontwikkelaars van elektrische auto's vrijwel geen ondersteuning, alle subsidie gaat naar fossiele autobouwers en toeleveranciers. In het HTAS subsidie programma is geen ruimte voor elektrische aandrijving.
– Er moeten duurzame energiebedrijven komen die de mensen in een regio verbinden met hun eigen duurzame energie. Omdat wind en zon verspreid beschikbaar zijn, is het opwekken van windstroom en zonnestroom een sociaal gebeuren. In Denemarken is participatie in een windpark verplicht.
– Herhaaldelijk verwonderden de heren zich over de grove fouten en onjuistheden die journalisten keer op keer in de media brengen. Wie zorgt toch steeds voor die valse voorlichting?’

In de Media Weblog van Marjoleine de Vos op de website van NRC Handelsblad was zij kritisch over de aanpak van het programma:

‘Bij Tegenlicht zaten vier heren en een gespreksleider om de tafel en dat is duidelijk te veel. Het voegt niet veel toe om meer dan twee mannen onder leiding te laten praten, ook al kijken ze allemaal vanuit een andere invalshoek. Want wat die mannen gaan doen – het blijven mannen – is zeggen dat hun eigen projecten zo goed zijn en zij zelf ook, en verder gaan ze lekker onder elkaar in jargon praten waardoor je als kijker al spoedig geen idee meer hebt waarover ze het eigenlijk hebben. Daarbij spraken enkele van de heren, zoals oud-staatssecretaris Willem Vermeend en Ad van Wijk van Econcern, bijzonder onduidelijk, zodat je weliswaar zag dat ze kennis van zaken hadden, maar die kennis zat als het ware nog als een goudader in een klomp steen.

Om het geheel toch levendig temaken om naar te kijken was er met licht gewerkt. De heren werden om de beurt in het zonnetje gezet – het ging onder meer over zonne-energie – waardoor je thuis al bijna werd verblind en ook verder leek er allerlei “klimaat” te worden nagebootst rond een soort aardbol.

Enfin. Los van deze handicaps kwam één boodschap toch heel duidelijk over het voetlicht: er is energie genoeg. Ze zeiden het allemaal en een Duitse goeroe zei het ook nog: energie genoeg. Er is, zo zei de Econcernman, geen energieprobleem, er is een opslagprobleem. Zoiets als energie verkopen aan een kas, daar lachten deze mannen om. Een kas lévert energie, een kas heeft ’s zomers te veel warmte, die zet de ramen open! Dat is gewoon onzin, die warmte slaan we op. We slaan voortaan van alles op en we laden onze elektrische auto’s thuis op in het stopcontact zei Wubbo Ockels en dan komt het allemaal goed.

Want dat was het leuke van deze heren: ze waren daadkrachtig, inventief, oplossingsgericht. Laat die maar schuiven. Veel leukere mannen dan de bankiers die we de laatste tijd zoveel mompelend op het scherm hebben gezien. Dit zijn de technische handen-uit-de-mouwentypes die “wind!” roepen en “zon!” De Duitse goeroe zei wel dat niemand meer over windmolens mocht klagen, want dat het landschap van de zuidpool tot de noordpool tóch al bedreigd werd, daarmee suggererend: dan kan zo’n windmolentje er ook nog wel bij, maar dat is natuurlijk weer de ál te grote visie. De man van de Triodosbank zei gelukkig temperend dat het niet gaf om ze wat netter neer te zetten, op rijen en de Econcerner zette ze het liefst in zee want we moeten toe naar off-shore wind.’

Maar de meeste kritiek op het programma wordt toch gewoon geleverd op het forum van Tegenlicht zelf. Zoals deze van André Wakker:

‘Vier miljonairs bij van Hattum aan tafel die zelf geld zat hebben om zonnecellen te kopen, zonder subsidie. Duurzame energie, wie wil het niet? Maar duurzaam is duur, neemt (schaarse) ruimte in, en is helaas maar beperkt beschikbaar. Zelden zoveel onzin over duurzame energie gehoord. Jammer dat er niemand aan tafel zat zonder een eigen financieel belang bij duurzame energie.’

En Evert van Voorthuysen schreef:

‘Alle deelnemers aan de discussie zijn actief in de duurzame energie in Nederland: Peter Blom (Triodosbank), Wubbo Ockels (TU Delft), Ad van Wijk (Econcern) en Willem Vermeend (oud-minister). De discussie werd geleid door de journalist Rob van Hattum zonder veel eigen inbreng. De gespreksdeelnemers konden dus naar hartelust hun eigen stokpaardjes berijden en eigen bedrijfsbelangen bedienen. Het resultaat van de discussie was dan ook voorspelbaar, en de kijker werd de mist ingestuurd met een groot aantal hele en halve onwaarheden. Door deze journalistieke aanpak weet je namelijk van te voren dat essentiële feiten niet boven tafel zullen komen, en dat voor de hand liggende kritische opmerkingen niet gemaakt zullen worden.’

Daar stonden weer enthousiaste reacties tegenover. Zoals deze van W. Cornelis:

‘Bedankt voor de uitzending van vanavond. Eindelijk weer eens een positief geluid op de tv.
Een uurtje rondkijken op you-tube naar duurzame en nieuwe energie bronnen levert een scala van inventieve oplossingen op. Zeer veel knutselaars komen met goede bruikbare ideeën die zeker de moeite waard van ontwikkelen zijn. Waarom loopt Nederland dan zover achter op Duitsland.

Wij worden geregeerd door Europa, Europa is geen democratie, maar een lobbygemeenschap van de multinationals. De gas-, kolen- en olie-industrieën verdienen nog veel te veel en daarbij komt het geld vaak in hetzelfde laatje. Ook de energiemaatschappijen hebben er absoluut geen belang bij dat ieder huishouden en bedrijf zijn eigen energie gaat opwekken. Technisch is dit al jarenlang zeer goed haalbaar. Zonnecellen op de daken, windmolens integreren op industrieparken, kost nauwelijks extra ruimte, bederft het landschap niet en de bron zit dicht bij de gebruiker. En er is een windmolen ontwikkeld die niet van die grote propellers heeft maar om een verticale as kan draaien. Veel minder ruimte nodig.

We zijn op zeer veel gebieden de laatste jaren hard achteruit gegaan, daaronder valt zeer zeker ook het milieubeleid. Vorige week werd nog geopperd door iemand van de regering om subsidies aan milieuorganisaties aan banden te leggen. Wat er moet gebeuren is een politiek beleid waar bij initiatieven worden ondersteund ipv de kop ingedrukt.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)