Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 28 oktober 2008

Stationsrestauratie

Dit is een beetje een gek plaatje. Dat komt door de uitsnede. U ziet een gedeelte van de oude spoorbrug De Hef, die vanwege zijn historische waarde niet wordt gesloopt, maar altijd open blijft staan om schepen door te kunnen laten. Van rechts komt het spoor aanzetten, terwijl links de brug omhoog staat. Je kijkt er daar onderdoor. Dat geeft dit vreemde beeld.

In het bericht met de titel ‘Masterplan’ schreef ik op 31 juli 2008 over de plannen die Stichting De Reehorst in Driebergen heeft met onder andere het nabijgelegen station Driebergen-Zeist. Onder ‘Nieuws’ stond destijds op de website van Antropia (ik roep het even in herinnering):

‘Al een aantal jaren staat de stationsrestauratie van het station Driebergen/Zeist leeg. Aangezien het stationsgebied over circa 5 jaar geheel wordt gereorganiseerd, vinden wij het nú tijd om een pilot-project op te zetten waarbij integraal en duurzaam ondernemen centraal staat. Een co-creatie die in samenwerking met organisaties tot stand komt. Een voorbeeldproject dat navolging gaat krijgen.’

‘Op 19 september 2008 vindt de opening plaats van de stationsrestauratie van het station Driebergen/Zeist. De eerste stationsrestauratie in Nederland waarbij een restaurant wordt gecombineerd met een bezoekerscentrum Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en een VVV.’

‘Wij hebben inmiddels een huurcontract afgesloten met NS Vastgoed en streven naar een unieke samenwerking van organisaties en activiteiten. RAU, architect van onder meer het CO2 neutrale hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist, heeft een uniek concept ontwikkeld met als uitgangspunt om zo min mogelijk energie te verbruiken. Een innovatief en duurzaam totaalconcept, met een spraakmakend interieur ontwerp.’

Nou, die datum van 19 september is niet gehaald. Het is 17 oktober geworden. Dat is inmiddels ook alweer anderhalve week geleden. De Nieuwsbrief nr. 17 van 9 oktober van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug meldde van tevoren:

‘Op vrijdag 17 oktober verricht de voorzitter van het Nationaal Park, de heer Wijte, de officiële opening. Een bijzonder moment voor het Nationaal Park. Dit is de eerste poort van het Nationaal Park (de andere poort is Kwintelooyen, net onder Veenendaal). Bezoekers aan het Nationaal Park zijn hier van harte welkom. Medewerkers van het VVV en horeca staan voor u klaar om u informatie te geven over de omgeving.

Natuurcafé La Porte is iedere dag geopend van 8.00 tot 20.00 uur. In het weekend van 18 en 19 oktober is er open huis, voor iedereen die hier een kijkje wil komen nemen. Hier ontvangt u een rugzakje met alle informatie over de omgeving. Dan kunt u goed voorbereid op pad in het Nationaal Park. Hieronder ziet u de kaart van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dan kunt u thuis al kijken waar u naar toe wilt in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn 56 wandelroutes (variërend van 2 tot 21 kilometer). Totaal ligt er 150 kilometer aan wandelpaden! Neem vanaf Natuurcafé La Porte de bus (lijn 50) naar een groene entree; u kunt daar meteen wandelen.

Vanaf natuurcafé La Porte kunt u ook het Nationaal Park in fietsen. Kijk in het natuurcafé waar u naar toe wilt, en fietsen maar. Provincie Utrecht heeft een gemakkelijke fietsrouteplanner, waarop u thuis al uw fietsroute kunt bepalen (zie: www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner). Alle informatie krijgt u in Natuurcafé La Porte.’

Details over het informatiecentrum van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en VVV-agentschap Utrechtse Heuvelrug, gecombineerd met een modern restaurant, werden al eerder, op 3 oktober, op de website gegeven:

‘Een ingrijpende verbouwing maakt deze meervoudige functie mogelijk. Ingrijpend, niet zo zeer vanwege het uitbreken van muren en plafonds, maar vooral door de toegepaste technieken die het pand energiezuinig maken. Met het intensieve gebruik van zon- en windenergie, een uitgekiend verwarmingsconcept, gerecyclede en recyclebare materialen en de toepassing van diverse andere innovatieve technieken wordt de uitspanning een schoolvoorbeeld van klimaatverantwoordelijke horeca-exploitatie.

Initiatiefnemers
De drie initiatiefnemers hebben met elkaar gemeen dat ze een statement willen uitdragen als maatschappelijk verantwoord opererende onderneming. Antropia, Cultuur en Congrescentrum, die het restaurant exploiteert doet dit vanuit het Tripple-P principe (People, Planet en Prosperity). Hierin staan de waarden van natuur, milieu en welvaart van de mens centraal. Ook het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug streeft naar duurzaamheid, met haar werk aan natuurbehoud voor volgende generaties. De keuze van de VVV om in het project te stappen is mede ingegeven door de ideale locatie. Natuurcafé La Porte is mede mogelijk gemaakt dankzij goede samenwerking met gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Restaurant
Het restaurant biedt een assortiment voor zowel de treinreiziger als de levensgenieter. Onderscheidend daarin is het gebruik van eerlijke en ecologisch verantwoorde producten en ingrediënten. Mensen met een hulpvraag werken in het restaurant, de afwaskeuken en de bediening. Het restaurant biedt ook een maaltijdservice aan voor thuis, deze kan via internet worden besteld.

Infocentrum
Het restaurant gaat naadloos over in het informatiecentrum van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bezoekers vinden daar uitgebreide informatie over de historie en de bijzondere flora en fauna die het park te bieden heeft. De locatie ligt gunstig ten opzichte van het Nationaal Park, dat zich uitstrekt van Driebergen tot Veenendaal. Een ideale start van een dag uit in de natuur. U stapt vanaf het infocentrum zo op de fiets of in de bus naar het bos.

Karakter
Om het energiezuinige karakter van het pand te realiseren, is het gerenommeerde Amsterdamse architectenbureau Rau hierbij betrokken. Zo heeft het restaurant drielaags glas, is leem gebruikt voor het plafond, komt er een windturbine voor de energievoorziening en een zonneboiler voor warm water.’

Op de website van Antropia zelf werd de opening pas afgelopen zondag gemeld.

‘De keuken werkt uitsluitend met biologische en biologisch-dynamische producten en houdt bij de bereiding van de maaltijden rekening met de wisseling van de seizoenen. Je kunt een vergadertafel huren en het geheel draait op een klimaatneutrale, energiezuinige en economisch gezonde wijze. Er werken mensen met een hulpvraag van Stichting Reinaerde. (...)

Het station Driebergen/Zeist heeft een lange en rijke historie. Sinds 1844 was het een station met een restauratie die geroemd werd om de kwaliteit van de koffie. Nog altijd stoppen veel treinen per uur op het station met circa 8.500 in- en uitstappers per dag. Omdat de restauratie door velen wordt gemist, is het idee ontstaan om deze nieuw leven in te blazen. Wij hebben inmiddels een huurcontract afgesloten met NS Vastgoed en streven naar een unieke samenwerking van organisaties en activiteiten.’

Een van de eerste in de berichtgeving was echter het Algemeen Dagblad. Dat meldde namelijk al op 1 oktober:

‘Helene van der Vloed, directeur van landgoed de Reehorst (dat al jaren lang duurzaam wordt gerund), is de drijvende motor achter het project. Zij heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de NS warm gemaakt voor het unieke idee. (...) Ze hoopt dat treinreizigers, bezoekers en ook inwoners van Zeist en Driebergen in elk geval tot de totale herinrichting van het station begint (vermoedelijk over vijf jaar), kunnen genieten van een eerlijke maaltijd.’

‘Momenteel zijn de koks van La Porte druk bezig een eerlijk en gezond menu samen te stellen. Zij maken alleen gebruik van biologisch en biologisch-dynamische producten. Bovendien halen ze een deel van de producten uit de naaste omgeving van het station zodat het vervoer wordt beperkt.

Bijzonder is ook dat treinreizigers met haast die toch een gezonde maaltijd willen eten, hun “gezonde hap” vooraf via de website van La Porte kunnen bestellen. Bij aankomst van de trein is het eten in afhaalverpakking mee naar huis te nemen.

Alles is verder gedaan om het restaurant milieuvriendelijk en energiezuinig te maken. De toegangsdraaideur wekt bijvoorbeeld energie op voor de verlichting, de plafonds zijn gemaakt van isolerend bamboe, er komt een windmolen op het dak voor de energievoorziening en warm water komt van een zonneboiler.’

Huis-aan-huis krant De Kaap had op 20 oktober een mooi verslag over de opening, waarin nog enkele bijzonderheden worden genoemd die elders ontbreken:

‘Helene van der Vloed (directeur Antropia, Cultuur en Congrescentrum), die het restaurant exploiteert samen met restaurant Groenland uit Driebergen, sprak tijdens de opening over een unieke samenwerking tussen niet alleen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de VVV, restaurant Groenland en Stichting Reinaerde, want ook tijdens de bouwwerkzaamheden onderschreven veel bedrijven het concept, dat zij hebben geuit door dit te sponsoren. Natuurcafé La Porte is een voorbeeld van integraal en duurzaam ondernemen. Het is een klein statement in het grote plan rond het stationsgebied.

Dick Wijte (voorzitter Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug) is trots op deze mijlpaal. “Voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is dit het eerste informatiecentrum dat wordt geopend. Net nu het Nationaal Park precies vijf jaar bestaat zijn we er trots op dat we dit hebben bereikt. We zijn er in geslaagd een modern informatiecentrum in te richten dat de juiste sfeer uitstraalt. Wij geloven in deze prima combinatie van informatie en horeca. Bezoekers hebben nu eindelijk een plek waar alle informatie van het Nationaal Park te zien, lezen en te beleven is. Een plek waar ze even kunnen rusten, lekker en gezond kunnen eten of drinken en een plek die prima te bereiken is met openbaar vervoer. Bezoekers kunnen vanaf hier zo met de bus of op de fiets naar het bos.”

Thomas Rau, de architect die het geheel stijlvol heeft ontworpen, lichtte de duurzame inrichting toe. “De ambitie is om een stationsrestauratie te realiseren die niet alleen energie-neutraal is, maar die bezoekers in zijn geheel een gezonde belevenis biedt. Reizigers krijgen hier de kans om voor een paar momenten helemaal tot zichzelf te komen in een omgeving die in harmonie is met de natuur. Dit is gereflecteerd in het biologische eten van de restauratie, in de materialisatie van de ruimte en in de energiezuinige technieken die in het gebouw toegepast zijn. Een mooi voorbeeld is de energieopwekkende tourniket die door RAU in samenwerking met Boon Edam is ontwikkeld. Hiermee wekt elke bezoeker al bij binnenkomst de nodige elektrische energie op voor zijn kopje koffie.”

Ook wethouder Jankees Salverda is trots op deze nieuwe ontmoetingsplek binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Salverda: “De tijd dat station Driebergen-Zeist beroemd was om de koffie komt weer terug! Het natuurcafé is niet alleen een fantastische voorziening bij een belangrijk openbaar vervoer knooppunt in de regio, maar blikt ook vooruit op de ambities die we nastreven in het stationsgebied. Duurzaamheid, hoogwaardige architectuur, natuurbeleving en het bieden van een plek waar mensen service krijgen en graag zijn”.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)