Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 28 augustus 2009

Duinbrand

Het is even nodig: breaking news. Op alle media wordt nu een grote brand in de duinen bij Schoorl gemeld. De NOS schreef om 16.51 uur op haar website (is inmiddels geactualiseerd; dit geldt overigens ook voor het merendeel van de overige nieuwsberichten hier):

‘In de buurt van Schoorl staat een stuk van de hei in brand. Door een harde zuidwestelijke wind verspreidt het vuur zich snel en zijn er inmiddels vier brandhaarden. De brandhaarden liggen een paar honderd meter van elkaar.

Volgens de brandweer is er voorlopig geen gevaar dat de brand de bebouwde kom van Schoorl bereikt. De gemeente Bergen zegt dat omwonenden last hebben van rookoverlast. Drie vakantiehuisjes, een restaurant en een verzorgingshuis zijn ontruimd.

Stoplijn
Omdat het met windkracht 7 erg hard waait, wordt door de brandweer een zogeheten stoplijn gemaakt. Daarbij wordt een strook heide kaal gemaakt en nat gehouden om het vuur te stoppen.

De brandweer heeft drie blushelikopters ingezet om de heidebrand bij Schoorl te bestrijden.’

In Schoorl bevindt zich Scorlewald (Antroposofische zorg):

‘Scorlewald is een zorginstelling in Schoorl (NH) waar ruim 130 bewoners wonen en werken. De instelling is te vergelijken met een dorpsgemeenschap waar gemeenschapsvorming hoog in het vaandel staat.

De bewoners wonen in elf woonhuizen die voor het merendeel op het terrein van de instelling gevestigd zijn.’

Dan wil je natuurlijk weten of deze instelling gevaar loopt. Om daarachter te komen, is aanvullende informatie nodig. Die is rijkelijk voorhanden. De website ‘Blik op nieuws’ weet om 14.20 uur te melden:

‘De branden zouden aanvankelijk op drie plaatsen rond 13.00 uur zijn ontstaan aan de Hereweg op de heide maar sloegen door de krachtige wind al snel over naar het naastgelegen bos. Mensen die zich in het gebied waar de branden woeden bevinden worden geëvacueerd.’

Een andere nieuwssite, ‘Nieuws.nl’, meldt op gezag van persbureau Novum om 16.47:

‘Het vuur woedde aanvankelijk op de heide bij het Vogelmeer, maar sloeg later over op het bos, ten noorden van de Schoorlse Zeeweg en ten oosten van de Nieuwe Weg. Inwoners aan de rand van de duinen melden dat het er grijs van de rook ziet. Uit voorzorg spuiten ze de daken van hun huizen nat.’

Scorlewald ligt iets ten zuiden van Schoorl, zoals zichtbaar is op de routebeschrijving, terwijl de brand nu ten noorden van dit plaatsje woedt. Als u ‘Schoorl’ intypt op de kaart van Google Maps, ziet u de Schoorlse Duinen groen aangegeven, met net daarbuiten het Vogelmeer als blauw vlekje (nog beter te zien door het trefwoord ‘Schoorlse Duinen’ in te vullen). Dat is dus op enige afstand van elkaar. ‘Blik op nieuws’ meldt echter in een ‘Update 17.00 uur’:

‘De brand die sinds vrijdagmiddag in de bossen van Schoorl woedt dreigt, door de harde wind aangewakkerd, woningen in Schoorl die aan de rand van het bos gelegen zijn te bereiken. Daarom zal er worden gestart met het ontruimen van het bedreigde gebied. Dit heeft een woordvoerder van de politie Noord-Holland Noord vrijdagmiddag laten weten.’

Inmiddels heeft ook de NOS haar bericht ge-update. Het heeft om 17.07 uur de titel ‘Grote natuurbrand bij Schoorl’ gekregen. Het nieuws is nu, onder het kopje ‘Verkeerschaos’:

‘Door de brand is er een verkeerschaos ontstaan rond Schoorl. Wegen zijn afgezet waardoor het verkeer moet omrijden. Bovendien zijn er veel nieuwsgierigen die met de auto naar de brand komen kijken. De politie vraagt mensen dringend om dat niet te doen.’

De Telegraaf meldde al om 15.21 uur in een nieuwsbericht getiteld ‘Grote brand in duinen Schoorl’:

‘De brandweer heeft 200 woningen in Schoorl ontruimd wegens de vuurzee. De huizen liggen rond de Bobelseweg, de Heereweg en de Koningsweg en het Achterpad. Ook zijn de 59 bewoners van verzorgingshuis Hoge Duinen geëvacueerd. Zij zijn ondergebracht in de plaatselijke Rabobank.’

De vraag is of ook Scorlewald ontruimd moet worden, of dat het dit lot bespaard blijft. Op diverse websites schrijven mensen in hun reacties dat de rook in de wijde omgeving is te zien, tot Den Helder toe.

Ik kan hier aan toevoegen (update om 18.30 uur) dat Schoorl nog zeer recent door brand is geteisterd. Een kleine drie weken geleden, op 9 augustus, liep een kantoor van Staatsbosbeheer aan de Schoorlsezeeweg zeer zware schade door brand op. En op 22 april van dit jaar werd het Schoorlse dorpcentrum De Blinkerd grotendeels door brand verwoest. Aanstaande dinsdag 1 september opent het pas weer zijn deuren.

RTV Noord-Holland wordt ingezet als lokale rampenzender. Die meldt om 18.22 uur dat de Provinciale weg N9 tussen Schoorldam en Burgervlotbrug is afgesloten. Ook het Noordhollandskanaal op hetzelfde traject is afgesloten. Scorlewald bevindt zich daar vlakbij in de buurt.

Update om 21.00 uur:

RTV Noord-Holland meldde om 19.35 uur dat er nog meer woningen zijn ontruimd: Koningsweg, Egbertslaan, Jan van Scorelpark en Bullepad. Deze bevinden zich noordoostelijk van het Vogelmeer; de wind staat die kant op. Dat betekent dat Scorlewald geen direct gevaar loopt. De windkracht is inmiddels wat teruggenomen, tot 5 à 6. Er is een persconferentie gehouden, waarop brandweercommandant Burgering vertelde dat het lijkt alsof het risico dat het vuur naar woningen overslaat is geweken.

Blik op nieuws berichtte om 19.40 uur dat er 550 bewoners zijn geëvacueerd. NRC Handelsblad meldt (om 20.33 uur) dat volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord het vuur zich nog om 19.45 uur uitbreidde.

Update 21.25 uur:

RTV Noord-Holland meldt om 21.00 uur dat de brand onder controle is, volgens politiewoordvoerder Petri Koenen (de lokale rampenzender ligt er momenteel uit, maar dit bericht stond er inderdaad net op). Hoewel er nog wel veel vuur en rook is, bestaat er geen gevaar meer voor het dorp.

Update 21.50 uur:

Brandweercommandant Burgering bevestigt op RTV Noord-Holland het bericht dat het vuur onder controle is. Burgermeester Hafkamp hoopt om half elf te kunnen zeggen of alle 550 mensen weer naar huis kunnen en vannacht in hun eigen bed slapen.

2 opmerkingen:

barbara2 zei

na das ist ja fast so, wie hier die meldungen als der brand war.
alle 2 std. aktueller stand
warum brennt bei euch die heide? ich dachte ihr habt genug regen gehabt?
herzlich
barbara

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Nein, es ist hier gerade sehr trocken! Es regnet meistens sehr wenig und es ist warm und beklemmend.
Herzlich,
Michel

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)