Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 16 januari 2011

Orde


De Pont Neuf zijn we al gepasseerd, dat moet de vorige brug zijn geweest (ik heb hem niet herkend). Zoals Wikipedia aangeeft, is vlak bij die plek op het Île de la Cité in 1314 de grootmeester van de Tempelieren, Jacques de Molay, samen met veertig andere Tempelridders verbrand.

Peter Selg is een ongehoorde veelschrijver. Of veelspreker? Misschien wel allebei. Hoe vaak heeft hij deze kolommen wel niet gevuld. Ik geef eens een chronologisch overzicht: 15 juli 2008 ging het in ‘Omtrekkende beweging’ om Gerhard Kienle, net als 16 juli 2008 in ‘Opkomst en ondergang’; 4 maart 2009 in ‘Sterfdag’ om Ita Wegman; 6 juni 2009 in ‘Zichtbaar’ om Willem Zeylmans van Emmichoven; 11 januari 2010 in ‘Ether’ om Lily Kolisko; 2 februari 2010 bracht ‘Beurs’ een samenvatting van de verschenen boeken tot dan toe; 13 februari 2010 ging het in ‘Elisabeth Vreede’ logischerwijs om het bestuurslid met deze naam en ten slotte 3 april 2010 kwam in ‘Stil’ Oskar Schmiedel aan bod, de pionier achter Weleda.

Er zijn veel meer boeken van Peter Selg over antroposofische pioniers verschenen; ze worden allemaal vermeld op de website van zijn uitgeverij, het ‘Verlag des Ita Wegman Instituts’, in zoverre die daardoor zijn uitgebracht (er zijn namelijk ook andere uitgeverijen die een of meer boeken van hem publiceren). Welke ik hier nog niet genoemd heb, en wat nog zeker wel moet gebeuren, is het boek ‘Rudolf Hauschka am Klinisch-Therapeutischen Institut in Arlesheim 1929-1941’:
‘Dr. Rudolf Hauschka (1891-1969) trat als promovierter Chemiker zu Beginn des Jahres 1929 in das Klinisch-Therapeutische Institut in Arlesheim ein. Dort – und in den Arlesheimer Klinikfilialen von London und Gnadenwald – arbeitete Hauschka zwölf Jahre in einem hochbegabten und kreativen Stab von Ärzten, Therapeuten und Wissenschaftlern unter Leitung Ita Wegmans. Im Kontext der Arlesheimer Gemeinschaft, ihren Aufgaben und Zielen, entwickelte Hauschka seine grundlegenden Neuansätze im Bereich der Heilmittel-, Substanz- und Ernährungsforschung, die schliesslich zur Begründung der WALA führten. Die Dokumentation seiner Arlesheimer Wirkenszeit vermittelt ein lebendiges Bild einer eindrucksvollen Initiative, die in schwieriger Zeit ihren Weg suchte – gefördert und begleitet von Ita Wegman, Rudolf Steiners engster Mitarbeiterin im Bereich der geisteswissenschaftlich erweiterten Medizin.

2010, 320 Seiten, 73 Abbildungen, gebunden. ISBN 978-3-905919-21-9, Verkaufspreis: 59 CHF / 39 €’
Maar ik wil ook heel graag aandacht besteden aan twee andere boeken, en dat gebeurt in aansluiting op wat ik op 13 februari vorig jaar aandroeg in ‘Elisabeth Vreede’. Het eerste is ‘Esoterische Gemeinschaften in Rudolf Steiners Mysteriendramen. Templer – Rosenkreuzer – Der Kreis um Benedictus’:
‘Die Studie beschreibt die Mysteriendramen Rudolf Steiners als Hilfe zur Selbsterkenntnis der anthroposophischen Gemeinschaft, auf individueller wie sozialer Ebene. Werkgeschichtlich betrachtet – auf das Werden der Anthroposophie bezogen – gehören die Dramen zu den Karmaoffenbarungen Rudolf Steiners und betreffen einzelne Individualitäten, aber auch esoterische Gemeinschaften, die im Dienst des Christus-Impulses wirken und sich im 20. Jahrhundert zur Anthroposophischen Gesellschaft um Rudolf Steiner gestalteten. Davon handelt dieses Buch – in Ausarbeitung der Einführungsvorträge, die Peter Selg im Mai 2010 zu den Aufführungen der Dramen im Goetheanum hielt.

2010, 128 Seiten, 6 Abbildungen, Broschur. ISBN 978-3-905919-19-6, Verkaufspreis: 30 CHF / 20 €’
In dit vrij dunne boekje met vijf hoofdstukken is, zoals de titel aangeeft, de orde van de Tempelieren ook present, waarvan de laatste en bekendste grootmeester op een bijzondere wijze tevoorschijn komt. Hetzelfde gegeven duikt meteen aan het begin van het in ‘Beurs’ en ‘Elisabeth Vreede’ genoemde boek ook al op en blijkt het centrale punt ervan te zijn waar alles om draait. En dan is er nu net uit, zoals zijn uitgeverij bovenaan de webpagina zet, ‘Zum Schicksal Elisabeth Vreedes. Plinius der Ältere – Jakob von Molay. Eine Studie von Peter Selg’:
‘«Er hat auf [Schicksals-]Fragen, die ihm gestellt wurden, insbesondere in Privatgesprächen, sehr verschieden geantwortet – ich meine, was die Konkretheit, die Positivität der Antwort betraf usw. Er ist darin bisweilen – man möchte sagen – erstaunlich weit gegangen», sagte Elisabeth Vreede in einem Vortrag über Rudolf Steiner. Zuverlässigen Überlieferungen zufolge sprach Rudolf Steiner mit Elisabeth Vreede über zwei bedeutende Inkarnationen, die Teil ihres Schicksalsganges waren – über Plinius den Älteren, der 79 n. Chr. am Vulkanausbruch des Vesuv starb, und über Jakob von Molay, den ermordeten letzten Großmeister des Templerordens. Die Studie thematisiert deren Lebenswege und Wirkensmotive und geht möglichen Bezügen zur Lebensgeschichte Elisabeth Vreedes nach.

2010, 96 Seiten, 13 Abbildungen, Broschur. ISBN 978-3-905919-24-0, Verkaufspreis: 22 CHF / 15 €’
Dat kan een zeer verrassende sleutel tot het leven zijn van Elisabeth Vreede, dat op 14 februari 2010 in ‘Herhalingsoefening’ nog op een totaal andere (ongeloofwaardige) wijze werd geduid. Om compleet te zijn, geef ik de overige berichten die ik hier verder aan haar heb gewijd: 7 december 2009 in ‘Verleden’, 5 augustus 2010 in ‘Content’ en 22 oktober van vorig jaar in ‘Achthonderd’.
.

5 opmerkingen:

Joep Eikenboom zei

Je mag Peter Selg een 'veel schrijver' noemen. Is ie ook, maar zijn boeken(-jes) zijn wel een waardevolle aanwinst. De biografieën van Marie Steiner, Edith Marion, Elisabeth Vreede en de kruidenzoeker Felix Kogozki (die model stond voor de figuur Felix Balde) zijn goed leesbaar en geven een magnifiek inzicht in de omstandigheden van die tijd en o.a. ook in het lijden van Rudolf Steiner aan de onbeweeglijkheid van de toenmalige antroposofen.
Ik proef soms een beetje terug van de oude controverse Dornach/Arlesheim, ofwel de onverkwikkelijke situatie die ontstond nadat Ita Wegman en anderen uit de Antropofofische Vereniging werden gezet. Zeylmans van Emmichoven heeft zijn best gedaan maar de wonden zijn nog steeds niet helemaal geheeld.
De archieven waar Selg toegang toe heeft mogen van mij helemaal open. Er is nog veel te onthullen lijkt mij, net WikiLeaks, maar dan voor antroposofen.
Elk lid van de Vereniging draagt het lot ervan mee, en heeft het eigen lot verbonden met dat van Rudolf Steiner. Peter Selg maakt het voor mij toegankelijk en verteerbaar.

ed taylor zei

hartelijk dank, Michel. Ik bestel het boek ZUM SCHICKSAL ELISABETH VREEDES meteen!

Herman Boswijk zei

Helemaal eens met Joep. Weliswaar publiceert Selg heel veel, en het bevat niet altijd heel veel nieuws. Maar de manier, de toon waarop hij de lotgevallen (het karma) van Rudolf Steiner en de mensen in zijn omgeving beschrijft, zorgt ervoor dat je je betrokken voelt. Daarbij polariseert hij niet, zoals Prokofieff dat nog wel eens doet, maar verbindt juist.

De website van de Duitse poot van het Ita Wegman Institut is vernieuwd en nu actueler dan de Zwitserse site. Daar kun je zien dat komende maand o.a. verschijnt: "Rudolf Steiner 1861 – 1925. Aspekte einer inneren Biographie", c. 400 pag. Spannend.

John Wervenbos zei

Heb tot op heden toe niets gelezen van Peter Selg. Maar met name wat ik over hem in deze reactieruimte lees smaakt naar meer. Op een aantal door Michel aangesneden onderwerpen aangesneden haakte ik gisteren in met een blogbericht in mijn digitale notitieboekje.

Michel Gastkemper zei

@ Herman Boswijk:
De door jou opgegeven website meldt nu helaas over die biografie door Peter Selg erscheint im Herbst 2011...

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)