Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 16 december 2009

Dictee

Vanavond wordt het Groot Dictee der Nederlandse Taal gehouden. Nee, uitgezonden. Het is namelijk al eerder opgenomen. U kent het vast wel, het is heel bekend. De website van producent ‘Men at Work’ vermeldt:

‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt met die titel sinds 1991 jaarlijks in december uitgezonden door de Nederlandse en de Vlaamse publieke omroep. Het wordt opgenomen in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. Het allereerste dictee, dat van 1990, heette nog het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal. Het werd als een samenwerkingsproject van NOS Lopend Vuur, de Nederlandse Taalunie en de Volkskrant door de NOS op het scherm gebracht. Vanaf 1991 doen de Vlamingen ook mee en daarmee verdween het woord Nationaal uit de titel. Het werd het “Het Groot Dictee der Nederlandse Taal”. De presentatoren zijn de Nederlander Philip Freriks en sinds 2005, de Belgische Martine Tanghe. Zij presenteren en dicteren. De gastschrijver(s) lezen “hun” dictee helemaal voor. Gerrit Komrij schrijft Het Groot Dictee Der Nederlandse Taal 2009.

Woensdag 16 december 2009 is de uitzending van de 20e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.’

Gek genoeg staat op de website van Nederland 1:

‘Het dictee is dit jaar geschreven door columnist Martin Bril.’

Maar goed, daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat? Lees even mee bij ‘Men at Work’:

‘Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal was in 2003 voor het eerst op televisie te zien. Voor deze zesde editie worden zestig kinderen geselecteerd uit groep 8 van de basisschool. Klik hier om informatie te krijgen hoe je daar bij kan zitten of kijk op www.cedgroep.nl.

 Het Kinderdictee wordt gepresenteerd door Philip Freriks en de locatie is het gebouw van de Eerste Kamer der Staten-Generaal op het Binnenhof in Den Haag, waar ook het dictee voor volwassenen wordt afgenomen. Ted van Lieshout schrijft Het Groot Kinderdictee der Nederlandse taal 2009. De uitzending van Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is zondag 13 december 2009 om 19.30 uur bij de NPS op Nederland 3 / Z@pp.’

We kunnen ook naar de website van het Groot Dictee zelf. Daar staat bij ‘Nieuws’: ‘Twee winnaars bij Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal’.

‘Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal kent dit jaar twee winnaars. De 11-jarige Simon Hellendall uit Amstelveen en de 12-jarige Isa Houtbeckers uit Wageningen eindigden op een gedeelde eerste plaats. Ze hadden ieder één fout. Simon is leerling van de 1e Montessorischool in Amstelveen, Isa van De Zwaneridder in Wageningen.

Er waren acht kinderen met twee fouten en negen met drie fouten. Het Kinderdictee werd dit keer opmerkelijk goed gemaakt: alle deelnemers hadden minder dan tien fouten.

Het Kinderdictee, zondag 13 december uitgezonden door de NPS op Nederland 3, werd dit jaar geschreven door dichter/(jeugd-)boekenschrijver Ted van Lieshout en had als titel “Poëzie!”. Negenenvijftig leerlingen uit groep 8 van de basisschool, afkomstig uit alle delen van Nederland, deden aan het Kinderdictee mee.

Net als bij het Groot Dictee voor volwassenen, aanstaande woensdag op Nederland 1, werd de tekst gedicteerd door Philip Freriks in de Eerste Kamer der Staten-Generaal aan het Haagse Binnenhof.

De jury bestond dit jaar uit Jurre Bosman van het School TV Weekjournaal (juryvoorzitter), Angela Esajas van Z@psport en Bart Meijer van Het Klokhuis.’

Dat is dus een klinkende overwinning voor de vrijeschool. Want De Zwaneridder in Wageningen is een vrijeschool. Het is er zelfs eentje waarvan ik op 11 juni in ‘Openheid’ schreef, naar aanleiding van de lijst met zeer zwakke scholen van de Inspectie:

‘Bij de “Basisscholen die bij het afsluitende Onderzoek naar de Kwaliteitsverbetering (OKV) hun kwaliteit voldoende verbeterd hebben per 1 juni 2009” staan nu Vrije School De Zwaneridder in Wageningen en Vrije School Mareland in Leiden.’

Dat is dus wel érg rap gegaan. Nog geen half jaar later behoort een van de leerlingen bij het Groot Kinderdictee tot de allerbeste. Dit staat trouwens niet op zichzelf. Het is niet alleen maar een gelukstreffer. TC/Tubantia meldde vorige week donderdag ‘Dané wint “pittig” juniordictee’:

‘Dané van Hemert van De Mare is winnaar geworden van het Almelo’s juniordictee dat woensdagavond is gehouden in het Pius X-college. Ze maakte negen fouten in de als “pittig” omschreven spellingsoefening.

Tweede werd Madelief Lamers van de Vrije School (tien fouten), Maartje Tromm van de Emanuelschool eindigde met twaalf fouten als derde.

Aan het dictee deden 34 leerlingen uit de groep acht van zeventien basisscholen mee. Het team van De Mare had het laagste aantal fouten: 26.’

En dan hebben we nog van een weekje eerder, op 6 december, ‘Merel’s foto was bijna de beste’:

‘De Alphense Merel van Rijn van Alkemade won zaterdag 21 november de tweede prijs bij de WNF-Ranger Photo Award 2009. De prijsuitreiking vond plaats in het Museon in Den Haag. Merel won een Nintendo DSI met haar foto van een spin, die een lieveheersbeestje verschalkt.

Fotografie is een hobby van de inmiddels 16 jaar geworden Merel van Rijn van Alkemade Twee jaar geleden spaarde ze haar eigen spiegelreflexcamera bij elkaar en sindsdien zijn ze onafscheidelijk en probeert ze van alles uit met haar fototoestel. Ze heeft inmiddels flink wat foto’s gemaakt. Daartussen bevond zich ook de foto met de spin, die ze instuurde om mee te dingen naar de WNF-Ranger Photo Award 2009. Vierduizend inzendingen waren er maar liefst en zo'n drie weken voor de prijsuitreiking kreeg Merel een uitnodiging om op zaterdag 21 november naar het Museon in Den Haag te komen.

Vaag paars

Een deskundige jury had veertig foto’s genomineerd, waaronder de spin van Merel. “Toen ik hoorde dat er vierduizend inzendingen waren, dacht ik geen kans te maken”, herinnert de jonge fotografe zich. “Ik was dan ook verbaasd, dat ik bij de beste veertig zat. Het is natuurlijk wel een mooie foto, vooral met die vage paarse achtergrond, die van een bloem afkomstig is.” Merel kwam heel ver in de competitie en won uiteindelijk de tweede prijs. Ze kreeg uit handen van natuurfotograaf Willem Kolvoort een Nintendo DSI, waar je ook foto’s mee kunt maken en bewerken. “Een erg leuke prijs”, vindt Merel. “Ik heb er al allerlei rare portretfoto's opgezet.”

Edelweiss

Ondanks het succes blijft Merel natuurlijk fotograferen. “Lekker oefenen met allerlei instellingen als ik iets leuks om te fotograferen zie”, verklaart Merel. “Bijvoorbeeld een reuzensprinkhaan die ik op vakantie in Kroatië zag of bloeiende edelweiss in Italië. Ik fotografeer met vlagen: soms veel, soms een tijdje niet. Het hangt er ook vanaf hoe druk ik het op school heb. Ik zit nu in 4 vwo op de Vrije School in Leiden en heb het profiel Natuur en Gezondheid gekozen. Ik moet er hard voor werken en veel tijd voor fotografie heb ik op dit moment niet. Ik wil er toch ook niet mijn beroep van maken. Het is en blijft gewoon een leuke hobby.”

De komende drie maanden zijn de winnende en genomineerde foto’s nog te zien in het Museon. De WNF-Ranger Photo Award is een natuurfotowedstrijd van het Wereld Natuur Fonds voor kinderen tot en met 15 jaar.’

Vrijeschool Leiden? Vrije School Mareland in Leiden soms? Nou, je kunt wel zien dat vrijescholen ook heel anders in het nieuws kunnen komen, dan alleen als zeer zwakke scholen. Met hun winnende scholieren.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)